L'IREC
Àrees Tecnològiques i de Recerca
Els Projectes
Borsa de treball
Transparència
Notícies

Projectes destacats:

KIC

bFUS

bFUS

 

Finançat per:

 

Membres de:

cerca
acer
CEICS
Campus Energia

26 Juliol de 2016

Acte de presentació de la Comunitat RIS3CAT

El passat dilluns 25 de juliol es varen presentar les cinc primeres Comunitats RIS3CAT aprovades a ACCIÓ: “INNOAPAT: Comunitat per una “Cadena Alimentària Sana, Segura i Sostenible”; “NEXTHEALTH: Comunitat de solucions multidisciplinàries per als propers reptes de salut”; “MOBILITAT ECO: Comunitat de mobilitat de baixes emissions”; “TEC-SALUT: Comunitat per una tecnologia aplicada a la salut” i “ENERGIA: Comunitat de energia”.

La Comunitat RIS3CAT d’ENERGIA, coordinada per l’IREC, compta amb la participació directe de 45 entitats i la col·laboració de 90 entitats de la quàdruple hèlix que té com a objectius principals convertir Catalunya en un pol de coneixement i innovació en energia tot afavorint la implantació de fonts d’energia renovable, una millora en la gestió i una xarxa elèctrica més eficient i controlable.

Per a més informació, descarregueu-vos el document de la Nota de Premsa.

Aquest projecte està cofinançat per Fons Europeus de Desenvolupament Regional de la Unió Europea en el marc del Programa Operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020.


 
 
25 Juliol de 2016

Inici del projecte europeu Cell3Ditor coordinat per l’IREC

El grup de Nanoiònica i piles de combustible de l'IREC coordina el projecte europeu titulat "Cost-effective and flexible 3D printed Solid Oxide Fuel Cells stacks for commercial applications- Cell3Ditor", dins el programa “Fuel Cells and Hydrogen Joint Undertaking”. L'objectiu principal del projecte és desenvolupar una tecnologia d’impressió 3D de ceràmiques per a la fabricació industrial de dispositius multimaterial i multicapa com són les Piles de Combustible d’Òxid Sòlid. El projecte cobreix aspectes tecnològics i d'innovació en tots els nivells de la cadena de valor: formulació de tintes, desenvolupament d'impressores 3D, consolidació de ceràmiques i integració del sistema. Els generadors de potencia desenvolupats en el projecte tindran notables avantatges competitius davant d’aquells fabricats convencionalment, incloent la absència de juntes i un procés de fabricació més econòmic i simplificada.

El projecte s’orienta a producte i compta amb la participació de cinc PYMES de cinc països europeus diferents  (Promethean Particles – Regne Unit, 3DCeram - França, FAE – Espanya, SAAN Energi Suècia i HyGear - Països Baixos), així com tres grups de recerca: IREC i ULL a Espanya i DTU a Dinamarca.

 
 
21 Juliol de 2016

Nova fulla de ruta europea sobre el paper de la catàlisi per un futur energètic més sostenible

IREC ha participat juntament amb altres institucions, universitats i industries europees en la elaboració d’una fulla de ruta sobre ciència i tecnologia en el desenvolupament de nous catalitzadors per un futur energètic més sostenible tenint present el cicle de vida complert dels productes utilitzats, l’abundància dels elements implicats i l’empremta de carboni així com l’eficiència tècnica i econòmica.

Los catalitzadors constitueixen elements clau en l’evolució del escenari energètic actual. Temàtiques como l’emmagatzematge químic de l’energia, la transformació de energia elèctrica en energia química,  la producció d’hidrogen renovable,  els desenvolupaments a partir de biogàs,  les noves funcionalitats associades a bio-refineries  y  refineries solars son considerades peces clau en una evolució energètica on el CO2 juga un paper principal como font de carboni.

El full de ruta complet el podeu trobar en el següent enllaç

 
 
19 Juliol de 2016

L’IREC contribueix a la millora en el disseny i la qualitat de la il·luminació en el sector de l’automoció

El Grup d'Il·luminació de l’IREC, està col·laborant amb l'empresa LPI (Light Prescriptions Innovators) Europe en el desenvolupament d'una línia innovadora de llums per l’automoció (davanters i posteriors) que es caracteritza per generar una llum uniforme en tota la zona visible de l’il·luminaria respectant en tot moment el perfil de la carrosseria. Aquesta innovació ofereix grans possibilitats estètiques i de disseny ja que la lluminària es mimetitza amb les línies exteriors del vehicle. Aquest sistema d'il·luminació es basa en dos pilars fonamentals. D'una banda, l'òptica ultra-prima Camaleón, creada per LPI Europe, que és ideal per satisfer les habituals restriccions d’espai dels vehicles. Per l’altre, l’electrònica, totalment desenvolupada pel Grup d’Il·luminació de l’IREC i basada en tecnologia LED, consta d’una única matriu de LEDs de diferents longituds d’ona capaços de cobrir totes les funcionalitats necessàries en un vehicle per l’exclusiu software de control. El far intel·ligent Camaleón és doncs un sistema molt compacte que redueix apreciablement l’espai típicament destinat a aquests elements d’il·luminació gràcies a la combinació d’una òptica ultra-compacta i d’un sistema LED monolític capaç de cobrir amb una mateixa placa PCB totes les funcions d’il·luminació i senyalització d’un cotxe (posició, fre, intermitent, etc).