L'IREC
Àrees Tecnològiques i de Recerca
Els Projectes
Borsa de treball
R1 PhD BMS development for EV (NºRef. 33/2019)
Convocatòria per la Cobertura Definitiva de 3 places de Professionals
Data scientist R1 NºRef.57/2019
R1 First Stage Researcher / Project Engineer - Energy Systems (NºRef. 11/2020)
R1 First Stage Researcher / Project Engineer - Models (NºRef. 12/2020)
R1 Project Engineer - Researcher in the field of Communications and Cybersecurity of Smart Grids (NºRef. 15/2020)
R2 Researcher Postion - Energy Systems Analytics(NºRef.17/2020)
Project Manager Planta Piloto (NºRef. 20/2020)
Competitive research projects developer (NºRef. 21/2020)
“Energy for Society” (XRE4S) Manager Assistant (NºRef. 22/2020)
Experienced Researcher in the field of Grid Integration of RES (N.Ref.23/2020)
R2 Preconsolidated Position - MastePV Project (NºRef.24/2020)
Laboratory Technician in Catalysis (NºRef.26/2020)
Call for Expressions of Interest for the submission of MSCA-IF
Recognised / Post-doc Researcher – Energy in Buildings (NºRef.27/2020)
Experienced researcher in Energy Systems Analytics (R3) (NºRef.28/2020)
Post Doc on Energy Systems Integration (R2) NºRef. 29/2020
PostDoc Position in 3D Printed Solid Oxide Fuel Cells (NºRef.30/2020)
R1 Researcher for MasterPV Project (NºRef.31/2020)
R1 Researcher for Sensate Project (NºRef.32/2020)
R1 Researcher / Project Engineer CUSTOM Project (NºRef.33/2019)
R2 Consolidated Position (Nº Ref.34/2020)
R1 Firts Stage Research Position Carboformic Project (NºRef 35/2020)
R1 First Stage Research Position Uncorrelated Project (Nº36/2020)
R1 First Stage Research Position Uncorrelated Project (Nº37/2020)
R1 Project Engineer - Researcher in the field of Power Electronics (NºRef. 38/2020)
Transparència
Notícies

Projectes destacats:

KIC

bFUS

bFUS

 

Finançat per:

 

Membres de:

cerca
acer
CEICS
Campus Energia

30 Gener de 2020

La Comunitat FUSIONCAT reuneix als líders de l'energia nuclear de fusió a Catalunya

La Comunitat FusionCAT L’objectiu de FusionCAT és establir una comunitat de fusió activa a Catalunya. FusionCAT consta d’11 projectes originals d’I + D, organitzats en 3 paquets de treball enfocats als camps complementaris de la reconeguda experiència dels socis en les ciències i les sinergies entre ells, així com un sòlid programa de difusió i transferència de tecnologia. El seu objectiu és establir la transferència de tecnologia de les empreses a la indústria per desenvolupar competències industrials a Catalunya per a la realització de l'energia de fusió. En particular, es busca la transferència de coneixements rellevants. Això és essencial i oportú perquè el desenvolupament de l’energia de fusió requereix que el paper de la indústria canvií de ser un proveïdor de components d’alta tecnologia a ser l’impulsor del desenvolupament de la fusió.

El consorci FusionCAT està coordinat per BSC i formen la comunitat set socis (IREC, UPC, IQA, ICMAB-CSIC, EURECAT i BTEC), que són institucions líders a Catalunya en els seus respectius camps. La majoria d’ells tenen una participació continuada en I + D de fusió a través de la participació al programa d’investigació de fusió de la UE, contractes amb ITER i Fusion for Energy (F4E), projectes nacionals de fusió, així com col·laboracions amb CIEMAT. El consorci està coordinat per BSC i els socis són IREC, UPC, IQA, ICMAB-CSIC, EURECAT i BTEC.


 
 
20 Gener de 2020

El món digital tampoc no és lliure d’emissions

Les noves tecnologies contribueixen a reduir la petjada de carboni però tenen el seu propi impacte mediambiental. La Vanguardia Diners Sectors Economia verda

L’article, publicat al suplement Diners de La Vanguardia, analitza com contribueix la digitalització a la reducció d’emissions i quina és la petjada de carboni dels aparells mòbils i centres de dades, entre d’altres. En la mateixa linia, també parla sobre les emissions de gasos d’efecte hivernacle com a resultat del transit digital, que ja són semblants a les del trànsit aeri, un dels grans contribuïdors del canvi climàtic. Aquestes emissions són conseqüència, sobretot, del consum energètic que requereixen les tecnologies digitals.

El Dr. Jaume Salom, cap de grup d’Energia Tèrmica i Edificació de l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC) i expert en la matèria, en base als resultats de projectes com  RenewIT, afirma que “si internet fos un país seria el sisè per consum d’energia del món, amb una despesa sembla a la de Rússia”, “al darrere d’aquest elevat consum hi ha els centres de dades, unes sales amb ordinadors funcionant les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any i que necessiten estar refrigerats contínuament”

Una de les possibles solucions per reduir les emissions que són conseqüència d’aquesta activitat seria, segons el Dr. J. Salom, “invertir en eficiència energètica i en energies renovables”

Podeu trobar l’article complet, publicat per Lorena Farràs (@Lfarras), a La Vanguardia│6 Diners Sectors d'Economia verda (diumenge 19 de gener, 2020).

 
 
08 Gener de 2020

Comunitat Emergent de Grafè de Catalunya “GRAPHCAT” marca els seus objectius

La visió final de l’comunitat GraphCAT és constituir Catalunya com a referència internacional en la investigació, desenvolupament i innovació del grafè, amb múltiples indústries locals que obtenen un fort avantatge competitiu en el mercat global a través de la integració de les propietats de les tecnologies de grafè en els seus productes i serveis.

GraphCAT ho aconseguirà cultivant una forta comunitat d’investigadors internacional de grafè, professionals i empreses, que aportarant la combinació de la seva expertesa amb el desenvolupament d’avantguarda de les tecnologies de grafè per a la indústria catalana. També proporcionarà suport per a la transferència de tecnologia a la indústria, així com per a la creació d’empreses spin-off.

En concret, ho farà a través dels subprojectes de la comunitat GraphCAT, liderats per membres de l’associació i cofinançats a través de l’estratègia de recerca i innovació per a l'especialització intel·ligent de Catalunya, RIS3CAT.

L’IREC participa en dos subprojectes de l’associació GRAPHCAT:

  • Projecte autògraf, liderat pel Prof. Joan Ramon Morante, que desenvoluparà elèctrodes basats en grafè en sistemes autònoms per a dispositius d’emmagatzematge de l’energia.
  • Projecte Integro, liderat per la Dra. Teresa Andreu, que desenvoluparà una cèl·lula solar perovskita combinada amb un elèctrode de grafè per a la reducció de CO2.

Aquest projecte ha rebut suport de la Secretaria d’Universitats i Recerca del Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, i està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional de la Unió Europea en el marc del Programa Operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020.

 
 
03 Gener de 2020

L’IREC participa en 6 projectes de 4 Agrupacions en Tecnologies Emergents

El passat desembre del 2019, la Secretaria d'Universitats i Recerca va assignar cofinançament procedent del FEDER a les agrupacions en tecnologies emergents. L'IREC participa activament en 6 projectes de 4 agrupacions en aquesta convocatòria:

- GRAPHCAT (Integro i Autograph)
- FEM IoT (P1 i P2)
- FUSIONCAT (P3)
- BASE3D (LIGHT3D)

Aquestes agrupacions han d'actuar com a plataformes pilot de demostració de noves tecnologies adreçades al teixit productiu i amb orientació de mercat. L’objectiu és potenciar la valorització i la transferència de coneixement i les capacitats d'absorció del teixit productiu. Una vegada incorporat aquest coneixement en els processos, els productes i els serveis, es pretén que generin un valor afegit alt per a les empreses i la societat. Es vol accelerar la introducció al mercat de nous productes o processos disruptius, o bé generar un benefici social significatiu.

Aquest ajut compta amb el suport de la Unió Europea a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) i la Secretaria d'Universitats i Recerca del Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya dins el marc de les agrupacions en tecnologies emergents.