IREC
Technology and Research Areas
The Projects
Employment Bureau
Transparency
News

Highlight Projects:

KIC

bFUS

bFUS

 

Financed by:


Members of:

cerca
acer

CEICS
Campus Energia

04 March 2020

L’IREC participa a l’agrupació en IoT com a expert en energia

Dotze centres de recerca i universitats de Catalunya han creat l’agrupació FEM-IoT amb l’objectiu d’impulsar la transferència i la recerca en l’àmbit de la Internet de les Coses (IoT). Es preveu que en els pròxims anys s’incrementi àmpliament la seva demanda per millorar la competitivitat del teixit empresarial català en àmbits com la indústria, les ciutats o la mobilitat intel·ligent.

El principal objectiu de l’agrupació és sumar capacitats per adaptar-se millor a les demandes d’aquest mercat tecnològic, evitar la fragmentació de solucions i garantir-ne la interoperabilitat.

FEM-IoT és una de les 9 agrupacions acreditades per la Generalitat de Catalunya per desenvolupar i transferir al mercat tecnologies emergents.

El projecte compta amb un pressupost d'uns 4 M€ i una durada de 3 anys. FEM-IoT està format per la Fundació I2CAT, líder del projecte, la UPC, la UPF, la UOC, la URV, el BSC-CNS, el CIMNE, el CTTC, el CVC, EURECAT, LEITAT i l'IREC.

L'IREC participa en els dos sub-projectes de l'agrupació, que són:

P1: Infraestructures del carrer connectat, té l’objectiu de dissenyar una arquitectura global i integrada capaç de donar resposta a totes les necessitats de connectivitat i serveis d’una ciutat intel·ligent. Àlex Morata és l'investigador principal de l'IREC del P1.


 
 
19 February 2020

Impuls a la recerca en energia amb la modificació dels estatuts de l'IREC

El Consell Executiu del Govern de la Generalitat de Catalunya ha aprovat la modificació dels estatuts de la Fundació Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC), i el text íntegre resultant. L’objectiu d’aquest procediment és adequar el marc jurídic de la institució al seu funcionament ordinari actual.

Els nous estatuts incrementen la participació de la Generalitat de Catalunya en l’òrgan de govern de la fundació, i implementen un nou sistema de deliberació i adopció d’acords en el Patronat. A més, també s’hi introdueixen altres novetats, com l’adscripció a la Generalitat de Catalunya, i per tant, la inclusió en el règim pressupostari, comptable i econòmic-financer per part de la Generalitat.

D’aquesta manera, el Govern de la Generalitat referma la seva aposta per la recerca com un dels principals eixos de la transició cap a un nou model energètic més net, democràtic i sostenible que viu Catalunya, i que ha de permetre fer front a la situació d’emergència climàtica. Les bases del Pacte Nacional per a la Transició Energètica identifiquen l’IREC com l’instrument de referència a l’hora de canalitzar i potenciar aquelles línies d’investigació que contribueixin a reduir el consum energètic i les emissions contaminants. Identifica també l’IREC com a referent en aquelles línies d’investigació que busquen diversificar les fonts energètiques i a incrementar l’aprofitament de les energies renovables per assolir un nou model energètic que permeti minimitzar els costos socials i ambientals associats al model energètic actual, i reduir els elevats costos econòmics de la dependència exterior.

Nota de premsa per a més informació.

 
 
11 February 2020

L’IREC celebra el Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència

La ciència i la igualtat de gènere són fonamentals per al desenvolupament sostenible. Tot i això, les dones continuen trobant obstacles en el camp de la ciència ates que menys del 30 % d’investigadors científics al món són dones. Davant aquesta situació, l’any 2015 l’Assemblea General de les Nacions Unides va decidir declarar l’11 de febrer Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència. L’objectiu és reconèixer el paper crític que tenen les dones i les nenes en la ciència i la tecnologia.

L’IREC es suma a aquesta commemoració participant en l’activitat 100tífiques, dins el marc del “Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència”, per fomentar l’impuls de vocacions científiques entre les nenes i potenciar la connexió i interacció de científiques i ciutadanes, tot vertebrant accions bidireccionals, amb les següents activitats:

  • Dimarts 11 de febrer, la Dra. Lucile Bernadet, investigadora del grup de recerca de Nanoiònica i Piles de Combustible de l’IREC, participa amb una inspiradora xerrada titulada "Científiques per canviar el món"  adreçada a 120 nens de 1r d'ESO de l’Institut Pau Casals de Badalona, per potenciar les vocacions científicotècniques de la joventut i en especial, de les dones.
  • Dimecres 12 de febrer, la Dra. Cristina Corchero, cap del grup de recerca Energy Systems Analytics, explicarà als 120 alumnes de 1r d'ESO de l'Institut Can Peixauet de Santa Coloma de Gramenet, què en podem extreure de les dades tant presents a la nostra societat, amb una ponència sota el títol "Dades, dades i més dades".


 
 
06 February 2020

Tech4Win project for the development of transparent smart solar windows converting the light from the sun into electricity

The Tech4Win project is coordinated by Solar Energy Materials and SystemsGroup of  IREC. The project aims to develop a next generation PV Windows, a highly innovative transparent photovoltaic window based on the combination of an inorganic UV selective multifunctional coating that is deposited on the first laminated glass of the window, and an organic IR selective solar cell that is implemented at the gap spacer of the window. This “tandem inspired structure cell” will be able to generate on-site renewable energy, guaranteeing a high-transparency degree, achieving a lifetime ≥ 10 years. Energy savings from thermal behaviour and environmental friendly, including energy-efficient labels and product footprint certification. The proposed solution will avoid the use of critical raw materials (CRM), ensuring the absence of potential problems for the future supply of raw materials and allowing a sustainable transfer to mass production levels.

The consortium of Tech4Win project is composed by 8 partners from 5 different countries, including 4 flagship RTD organizations (IREC, CEA, IMEC and TEKNIKER), 3 technology-based SMEs (ONYX, ADVENT and KENOSISTEC) and a large company (ARMOR Beautiful Light ABL). The vast experience of the consortium will be reinforced by the deep commitment of an International Advisory Board (IAB) composed of benchmarking stakeholders of the construction industry.

This project has received funding from the European Union H2020 Framework Programme under Grant Agreement no. 826002, project Tech4Win (Disruptive sustainable technologies for next generation PV windows).

More information about Tech4Win project in the press release and in the website http://www.tech4win.eu/