Acte de cloenda de la tercera edició del curs “Bojos per l’Energia”

  • Energy and environment
  • Energy storage
  • Smart energy management

El curs Bojos per l’Energia, una iniciativa impulsada per L’Institut Català d’Energia (ICAEN) amb la col·laboració de l’IREC, ha celebrat el seu acte de cloenda de la ja tercera edició, i el lliurament de diplomes als alumnes participants, aquest passat 31 de maig del 2024. Aquesta activitat educativa, pensada per introduir els joves al món de l’energia, s’emmarca dins del programa “Bojos per la Ciència” que organitza la Fundació Catalunya La Pedrera. Durant la cerimònia, el Prof. ICREA Albert Tarancón va oferir als alumnes una xerrada inspiradora relacionada amb el futur de l’energia.

L’acte, celebrat a les instal·lacions de l’ICAEN, va comptar amb les intervencions de representants de les entitats organitzadores, investigadors i antics alumnes del programa, a més dels actuals estudiants. Els 21 alumnes d’aquesta edició, 9 noies i 12 nois de 4t d’ESO i 1r i 2n de batxillerat, van assistir a 15 sessions teòriques i pràctiques entre gener i maig. Aquestes sessions van permetre als estudiants aprofundir en diferents aspectes relacionats amb l’energia, amb un enfoc en la recerca tecnològica orientada a les energies renovables i la gestió òptima dels recursos energètics per ajudar a abordar la transició energètica.

Al llarg del curs, els estudiants van explorar els conceptes bàsics de la transició energètica i es van dedicar a la recerca tecnològica d’avantguarda necessària per evolucionar cap a una societat descarbonitzada. Els temes tractats van incloure sistemes de producció i emmagatzematge d’energia del sol i del vent, l’aplicació de tecnologies digitals a l’energia, tecnologies d’hidrogen i edificis eficients, entre molts altres aspectes.

La participació de 36 investigadors de diverses nacionalitats, com Itàlia, Equador, Xina, Estats Units, Grècia, Argentina i Mèxic, va ser fonamental per oferir una experiència educativa rica. La seva dedicació i passió per la ciència van ser fonamentals per inspirar i guiar els estudiants. El curs, coordinat per Judith Frutos de l’ICAEN i Anna Magrasó de l’IREC, ha consistit en una sessió d’introducció a l’energia a càrrec de Lluís Morer de l’ICAEN, i 14 sessions a càrrec d’investigadors de l’IREC de totes les àrees de recerca, entre els quals Alex Jiménez, Marta Miró, Maykel Jiménez, David Payno, Yudania Sánchez, Jacob Andrade i Alejandro Pérez-Rodríguez del Departament de Materials i Sistemes per Energia Solar; Alex Morata, Kevin Castelló i Marc Torrell del Departament de Nanoiònica i Piles de Combustible; Andreu Cabot, Yuchuan Ren, Jesus Alejandro Chacón, Lili Gong, Jing Yu i Ke Xiao del Departament de Nanomaterials Funcionals; Sebastián Murcia, Maximiliano Merlo, Elías Martínez, Elena Martín, Alvaro Rolando i Martí Biset del Departament d’Emmagatzematge d’Energia, Harvesting i Catàlisi ; José Ignacio Rapha, Pol Paradell, Anzhelika Ivanova del Departament de Sistemes Elèctrics de Potència; Luis Alberto López, Isabella Bulfaro, Maite Etxandi, Dimitrios Lagos i Josh Eichman del Departament d’Anàlisi de Sistemes Energètics; Angelos Mylonas, Jordi Macià, Elisenda Clèries, Marina Calcagnotto i Joaquim Romaní, del Departament d’Energia Tèrmica i Edificació.

L’acte també va destacar la importància de promoure les vocacions científiques i de recerca entre els joves en àmbits relacionats amb la transició cap a un nou model energètic, més net, sostenible i democràtic. El curs va permetre als estudiants un contacte directe amb el món de la recerca, ajudant-los a valorar la possibilitat d’exercir una carrera professional en aquest camp en un futur proper.

“Bojos per l’Energia” continuarà el curs vinent, i esperem rebre els propers alumnes amb ganes d’explorar l’apassionant món de la investigació energètica.

Podeu trobar una col·lecció d’imatges del curs Bojos per l’Energia d’enguany aquí: