L’IREC adjudica el projecte de la Plataforma PRIMA a Gurb

Nou cartell PRIMA 2024 a Gurb
  • Energy and environment
  • Energy storage
  • Smart energy management

L’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC) ha adjudicat el projecte de redacció de la Plataforma d’assaig i demostració per la transició energètica (PRIMA) i els seus camps experimentals a l’enginyeria Colomer-Rifà, SLP. La redacció del projecte bàsic i executiu es completarà en 22 setmanes, incloent la tramitació inicial de llicències i l’elaboració del projecte executiu.

La Plataforma PRIMA es construirà al Polígon Industrial La Ronda de Gurb, Osona, i ocuparà una superfície de 12.825 m². Aquesta instal·lació capdavantera servirà per a l’assaig i la demostració de tecnologies energètiques en entorns reals i a escala semi-industrial, impulsant el desenvolupament tecnològic i la innovació en el sector energètic per facilitar la descarbonització de l’economia catalana.

El 26 de juny de 2024, la Comissió Territorial d’Urbanisme de la Catalunya Central ha aprovat una modificació del planejament municipal de Gurb que permetrà la implantació de la Plataforma PRIMA. Aquesta modificació actualitza els paràmetres d’ocupació de la parcel·la del sistema d’equipaments sense augmentar-ne l’edificabilitat, i incorpora usos relacionats amb la recerca i la investigació.

La Plataforma PRIMA comptarà amb sis plantes pilot dedicades a diferents àmbits de la transició energètica, com són els sistemes d’hidrogen, la digitalització de xarxes de distribució, l’emmagatzematge d’energia, els edificis sostenibles, la mobilitat sostenible i la bioenergia. La nau industrial i els espais exteriors previstos ocuparan un terreny cedit per l’Ajuntament de Gurb, amb una superfície construïda de 2.900 m².

Aquest projecte és un exemple de col·laboració entre institucions i participació territorial, amb la implicació de la Generalitat de Catalunya, a través de l’Institut Català d’Energia (ICAEN), la Fundació IREC, el Consell Comarcal d’Osona, l’Ajuntament de Gurb, l’Ajuntament de Vic i la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC).

El director del projecte de la plataforma PRIMA, Sr. Ramon Jané, ha destacat: «La selecció de Colomer-Rifà, SLP com a enginyeria guanyadora ens permetrà avançar amb seguretat i eficiència en la construcció d’una plataforma que serà un referent per a la innovació i la sostenibilitat energètica.»

Per la seva banda, el Sr. Josep Colomer, director del projecte i de Colomer-Rifà, SLP, ha manifestat: «Aquest projecte representa una gran oportunitat per demostrar la nostra capacitat tècnica i compromís amb la innovació. Ens sentim orgullosos de poder contribuir a un projecte tan rellevant per a la transició energètica de Catalunya.»

Per a més informació, podeu consultar la Nota de Premsa:

El projecte PRIMA està finançat per la Generalitat de Catalunya, a través de l’Institut Català d’Energia (ICAEN). L’IREC és el centre de recerca que lidera el projecte PRIMA per tal d’aconseguir una nova plataforma demostrativa per promoure la recerca i la innovació en el sector energètic a Catalunya, identificada com a estratègia clau en el Pacte Nacional per a la Transició Energètica i la Llei del Canvi Climàtic.