IREC lidera un projecte per augmentar l’ús d’energies renovables en els centres de processament de dades


El Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC) lidera el projecte RenewIT (http://www.renewit-project.eu/), cofinançat per la Unió Europea, que permet investigar com els centres de processament de dades (CPDs), també anomenats Data Centres, poden aplicar mesures d’eficiència energètica així com utilitzar energies renovables. L’objectiu d’aquesta iniciativa pionera és augmentar l’ús d’aquestes fonts d’energia renovables ja que actualment hi ha pocs centres que les utilitzin.

La iniciativa, que conta amb un pressupost de 3,6 milions durant tres anys, desenvolupa eines i solucions que ajudin als operadors dels CPDs a implementar un model de negoci més eficaç a través de la implementació d’estratègies d’eficiència energètica i la utilització d’energies renovables, per a la generació d’electricitat i cobrir les necessitats permanents de refrigeració dels CPDs.

Segons l’investigador de l’IREC i coordinador del projecte, el Dr. Jaume Salom, “els principals obstacles per a l’ús d’energies renovables són els costos associats i la falta d’eines per a avaluar la seva integració i explotació d’aquest tipus de fonts d’energia”.

Amb l’objectiu de superar aquestes limitacions, RenewIT desenvoluparà una aplicació informàtica totalment gratuïta per als propietaris, operadors i enginyers de CDPs que avaluï el benefici d’adoptar mesures d’eficiència energètica i la incorporació d’energies renovables als mateixos. Utilitzant vuit Data Centres Europeus es validarà l’aplicabilitat de l’eina desenvolupada durant la realització del projecte.

En el projecte, liderat per l’IREC, col·laboren com a socis catalans el Centre de Supercomputació de Barcelona (BSC), liderant l’àrea de gestió eficaç de la carga de treball IT, i Aiguasol, una cooperativa especialitzada en consultoria energètica i simulació de sistemes energètics. RenewIT també conta amb la participació de la multinacional holandesa especialista en disseny de CPDs, Deerns, la Universitat Tècnica de Chemnitz, Alemania, l’empresa italiana Loccioni i l’empresa d’analistes del sector de les telecomunicacions instal·lada a Londres, 451 Research.