L’IREC participa a Barcelona a la 20 th Conference of the International Federation of Operational Research Societies


L’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC) participa a la vintena edició de la Conferència de la Federació Internacional de Societats d’Investigació Operativa (IFORS) (International Federation of Operational Reserach Societes), que es celebra del 13 al 18 de juliol al Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB). La federació organitzadora del congrés aglutina les societats nacionals de recerca de 45 països d’Àsia Pacífic, Amèrica del Nord, Sud-amèrica i Europa.

La conferència se celebra cada tres anys i compta amb més de 600 sessions i gairebé 3.000 participants de 75 països. L’objectiu de la IFORS, organitzadora del congrés, és promoure la Recerca Operativa (IO) com a disciplina acadèmica i com a professió. Aquesta disciplina consisteix en la aplicació de mètodes analítics, matemàtics i informàtics avançats per ajudar a prendre millors decisions. En un entorn que canvia ràpidament es cerca un enteniment que faciliti la selecció i l’aplicació de solucions més adequades que, generalment, poden implicar interaccions complexes entre persones, materials i diners. La Recerca Operativa s’utilitza de forma intensiva als negocis, l’industria i als governs. Als darrers anys, s’ha desenvolupat molts nous mètodes analítics, com: la programació matemàtica, simulació, teoria de jocs, teoria de cues, anàlisis de xarxes, anàlisis de decisions, metaheurístiques, anàlisis multicriteri, etc, que tenen potents aplicacions a problemes pràctics i reals.

La sessió inaugural ha estat presidida por el Prof. Andreu Mas-Colell,  Conseller d’Economia i Coneixement de la Generalitat de Catalunya. Las sessions plenàries seran impartides por investigadors de gran renom internacional:

● Jaume Barcelo, Universitat Politècnica de Catalunya, Spain. Analytics and the art of modeling.

● Kate Smith-Miles, Monash University. Australia. Understanding strengths and weaknesses of optimization algorithms new visualization tools and methodologies.

● Margaret L. Brandeau,  Stanford University. USA. Operations Research and Health Policy: Models that Can Make a Difference.

● Robert Blackburn, Information Services & Supply Chain of BASF. Germany. Operations Research in BASF’s Supply Chain Operations.

 

L’IREC presentarà a la conferencia treballs de recerca enfocats a la gestió òptima de l’energia. Es tracta de projectes de grans consorcis europeus, iniciatives locals i organismes públics catalans. La Dra. Cristina Corchero del IREC forma part del comitè organitzador, i conjuntament amb el Dr. Oriol Gomis y Miquel Cruz  han participat  en la organització de varies sessions:

–       “Optimization Methods for Smartgrid Management” (M. Cruz y  C. Corchero)

–        “Optimization Methods for Offshore and Onshore Wind Farms” (O. Gomis y C. Corchero)

D’altre banda, los investigadors Miguel Cruz, Lucía Igualada, Mikel de Prada i Dra. Cristina Corchero realitzaran cinc ponències.