Alstom, Acciona i Gamesa sol·liciten a l’IREC la reserva d’espais per instal·lar aerogeneradors a la planta eòlica marina ZÈFIR Test Station

Zefir

L’IREC serà qui adjudicarà les posicions definitives dels molins a la planta experimental.

8 de febrer de 2011. L’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC) ha signat un acord marc de col·laboració tecnològica amb els fabricants espanyols d’aerogeneradors Alstom, Acciona Windpower i Gamesa per sol·licitar la reserva d’espais a la planta d’assaigs eòlica marina ZÈFIR Test Station, on, posteriorment, cada companyia hi instal·larà els seus aerogeneradors. Es tracta de la primera central experimental eòlica marina d’Espanya, que estaria ubicada a la costa de Tarragona. 

Segons aquest acord, cada fabricant sol·licita posicions dins la planta, repartides entre les dues fases del projecte. Amb la signatura d’aquest conveni quedaran cobertes totes les posicions de la fase 1 i el 75% de la fase 2. El conveni deixa oberta la possibilitat que aquestes mateixes companyies puguin sol·licitar més espais en un futur, com també que d’altres fabricants puguin sol·licitar posicions per instal·lar-hi els seus molins. Un cop s’hagin recollit totes les sol·licituds, l’IREC serà el responsable d’adjudicar els emplaçaments definitius.  

 El director general de l’IREC, Antoni Martínez, ha assegurat que “la resposta i l’interès de la indústria per aquest projecte són molt positius”. I també ha afegit que “per a l’IREC és una gran satisfacció liderar aquest ambiciós projecte, que representarà un gran avenç tecnològic i una oportunitat per augmentar la competitivitat de la indústria”. 
 
Sobre el projecte. 
ZÈFIR Test Station serà una planta de recerca internacional per a l’assaig d’aerogeneradors marins en aigües profundes que s’ubicarà a la costa de Tarragona i es desenvoluparà en dues fases. La primera consistirà en la instal·lació d’un màxim de 4 aerogeneradors ancorats al fons del mar, a uns 3,5 quilòmetres de la costa, amb una potència total no superior a 20 MW; i la segona comptarà amb un màxim de 8 aerogeneradors flotants que s’instal·laran a uns 30 quilòmetres de la costa i que sumaran un màxim de 50 MW.
  
Sobre l’IREC. 
L’IREC és el centre de recerca de referència del sector de l’energia a Catalunya. Creat l’any 2008, està especialitzat en activitats de recerca i de desenvolupament de tecnologia relacionades amb l’estalvi i l’eficiència energètica i amb les energies renovables. Les seves línies de treball inclouen les tecnologies relacionades amb les microxarxes, els vehicles elèctrics, l’emmagatzematge d’energia, l’eficiència en l’edificació, la bioenergia i els biocombustibles i l’energia eòlica marina.  
El centre també disposa d’una àrea d’electricitat i electrònica de potència i d’una altra àrea destinada a la recerca, el disseny i la caracterització de materials per a l’energia. El centre es desenvoluparà de manera progressiva fins al 2014, data en què comptarà amb 160 investigadors altament qualificats. 
 
L’IREC té una seu a Barcelona i una altra a Tarragona, i està presidit pel conseller Francesc Xavier Mena i López. Té com a patrons la Generalitat de Catalunya, a través del Departament d’Empresa i Ocupació i del Departament d’Economia i Coneixement; el Govern de l’Estat, a través del Centre d’Investigacions Energètiques, Mediambientals i Tecnològiques (CIEMAT) i l’Institut per a la Diversificació i l’Estalvi d’Energia (IDAE). També cal esmentar la Universitat de Barcelona, la Universitat Politècnica de Catalunya i la Universitat Rovira i Virgili i les companyies Endesa, Gas Natural Fenosa, Fundació Repsol, Enagás, Companyia Logística d’Hidrocarburs CLH i Alstom.