Arrenca a Espanya Green eMotion, la iniciativa europea per facilitar la mobilitat elèctrica

IREC GREEN EMOTION

Els dies 25 i 26 de gener es presenta a Barcelona el projecte GreenEmotion a través de reunions operatives per accelerar els mecanismes de mercat que permetin la implantació al nostre país del cotxe elèctric.

GreenEmotion és un projecte posat en marxa per la Comissió Europea fa nou mesos en el qual col·laboren 43 socis, entre els quals figuren empreses de primer ordre del nostre país, ajuntaments pioners en conceptes de mobilitat i ciutats intel·ligents, universitats i institucions de l’àmbit tecnològic i de la investigació amb la intenció d’aportar, intercanviar i desenvolupar els seus coneixements i experiències en les ciutats espanyoles seleccionades.

El projecte compta amb un pressupost de 42 milions d’EUR, dels quals prop de 24 milions seran finançats per la UE.

Madrid, 25 de gener de 2012.- La ciutat de Barcelona ha acollit avui la primera reunió executiva al nostre país de GreenEmotion, el projecte promogut per la Comissió Europea per impulsar la mobilitat elèctrica a Europa i crear un mercat que acceleri el seu desplegament. La iniciativa, en la qual participen 43 socis, compta amb presència espanyola a través de companyies de la talla d’Endesa i Iberdrola, coordinadores de les activitats de demostració del projecte a Espanya, així com amb la col·laboració dels Ajuntaments de Barcelona, Màlaga, Ataún i Madrid, dels centres de recerca Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC), la Fundación Cidaut, Tecnalia i el centre tecnològic Cartiff per a la recerca i desenvolupament del transport i energia. Les vuit entitats tenen com a objectiu treballar conjuntament en validar i demostrar les tecnologies que millor fomenten l’ús del vehicle elèctric a nivell nacional des d’una perspectiva europea. Concretament, l’IREC és responsable de la coordinació, recollida de dades i anàlisi de la mobilitat elèctrica en les regions europees que participen.

El consorci ha escollit Barcelona pel llançament espanyol de GreenEmotion perquè ha estat la segona ciutat espanyola en albergar una SmartCity, després de Màlaga. La trobada de dos dies se celebrarà a les oficines de Barcelona Activa a l’Ajuntament de la Ciutat Comtal, i està previst que una delegació del projecte visiti la casa solar eficient ubicada al Passeig Marítim.

Concretament, l’IREC és responsable de la coordinació, recollida de dades i anàlisi de la mobilitat elèctrica en les regions europees que participen.

La iniciativa Green eMotion tracta de donar resposta a la principal qüestió relacionada amb la mobilitat elèctrica, és a dir, si és possible recarregar un vehicle elèctric en qualsevol lloc d’Europa.

El projecte GeM és el marc escollit per la CE per connectar i relacionar les principals iniciatives de demostració que tenen actualment lloc a Europa. En el cas d’Espanya, GeM recull les principals iniciatives i experiències estatals com el Pla Movele i sobretot locals com l’Oficina LIVE de Barcelona o els projectes d’SmartCity a Màlaga i Barcelona i les iniciatives de car sharing a Madrid i Ataún (Guipúscoa) per crear un mercat comú que permeti als usuaris del vehicle elèctric una mobilitat total, és a dir, poder conduir lliurement un vehicle elèctric entre per exemple Madrid i Barcelona o dins la zona metropolitana de qualsevol ciutat garantint la interoperabilitat de solucions i transparent a l’usuari. La qüestió essencial és el desenvolupament de processos, estàndards i solucions de les tecnologies de la informació, infraestructures de recàrregues i xarxes intel·ligents que permetin als consumidors de vehicles elèctrics tenir un fàcil accés i sense problemes a la infraestructura de recàrrega i als seus serveis associats en tota la Unió Europea.

Més enllà de la component tecnològica del projecte, el consorci i les institucions espanyoles que el formen tenen com a objectiu en aquesta primera fase acostar la mobilitat als potencials clients i ciutadans en general a través de jornades i esdeveniments de demostració on poder provar i conèixer més de prop les solucions existents en mobilitat elèctrica. Conèixer les inquietuds dels potencials consumidors de serveis de mobilitat elèctrica i la seva acceptació a les propostes tecnològiques és clau per a la correcta implantació dels resultats del projecte.