Barcelona acollirà el 2013 el congrés internacional més gran sobre tecnologies d’energia de fusió nuclear

Fusió nuclear

La capital catalana competia amb Kyoto, Istanbul i Daejon per acollir l’ esdeveniment

Barcelona ha estat la ciutat triada per acollir la propera edició de l‘11è Simposi Internacional de Tecnologia de Fusió Nuclear (ISFNT), l’esdeveniment més important en aquesta matèria a nivell mundial, que se celebrarà el setembre del 2013 i reunirà més de 500 científics i tecnòlegs d’arreu del món.

El comitè organitzador del congrés va fer aquest anunci ahir durant la cerimònia de clausura de la 10a edició del simposi, que en aquesta ocasió se celebra a Portland, Oregon (Estats Units). La capital catalana competia amb Kyoto (Japó), Istanbul (Turquia) i Daejon (Corea) per organitzar l’esdeveniment. La candidatura de Barcelona, presentada conjuntament per CIEMAT i l’IREC, ha estat seleccionada gràcies a la seva solvència científica i organitzativa. El programa de recerca Barcelona Fusion Center (bFUS), dedicat a  tecnologies energètiques de fusió, que l’IREC desenvolupa juntament amb el CIEMAT i l’ICAEN, ha estat un dels motius clau perquè el comitè es decidís per Barcelona.

El comitè també ha tingut en compte la presència a Barcelona de l’agència Fusion for Energy (F4E) de la Unió Europea. Aquest organisme s’encarrega de gestionar la contribució europea al projecte ITER, el principal centre experimental de desenvolupament de tecnologies energètiques de fusió, que s’està construint actualment a Cadarache (França).

El Congrés estarà presidit pel conseller d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya, Dr. Francesc Xavier Mena, un dels impulsors de la candidatura de Barcelona.

El Simposi Internacional sobre Energia de Fusió Nuclear té com a objectiu promoure l’intercanvi d’informació sobre els processos científics i tècnics i suposa una excel·lent oportunitat per anunciar els últims avenços en aquest camp, debatre temes clau o establir sinergies per resoldre problemes.

Sobre L’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC).

IREC és el centre de recerca del sector de l’energia de referència a Catalunya. Creat el 2008, està especialitzat en activitats de Recerca i Desenvolupament de Tecnologia relacionades amb l’estalvi i l’eficiència energètica i amb energies renovables; més concretament, té línies de treball en les tecnologies relacionades amb micro-xarxes, vehicle elèctric, emmagatzematge d’energia, eficiència en edificació, bioenergia i biocombustibles, i energia eòlica marina.

El centre també disposa d’una àrea d’electricitat i electrònica de potència, una altra destinada a la recerca, el disseny i la caracterització de materials per a l’energia, i una tercera dedicada a la recerca social i tècnica en l’àmbit de l’energia. El centre es desenvoluparà de manera progressiva fins a l’any 2014, data en què comptarà amb 160 investigadors molt qualificats.

L’IREC, presidit pel conseller d’Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena i López, té una seu a Barcelona i una altra a Tarragona. Té com a patrons la Generalitat de Catalunya -a través del departament d’Empresa i Ocupació i del departament d’Economia i Coneixement, i el Govern de l’Estat, a través del Centro de Investigaciones Energéticas, Medioambientales y Tecnológicas (CIEMAT) i del Instituto para la Diversificación y el Ahorro de Energía (IDEA). Entre la resta dels seus membres hi figuren la Universitat de Barcelona, la Universitat Politècnica de Catalunya i la Universitat Rovira i Virgili, així com les companyies Endesa, Gas Natural Fenosa, Fundación Repsol, Enagás, Compañía Logística de Hidrocarburos (CLH) i Alstom.

Les infraestructures i l’equipament científic i tecnològic de l’IREC han estat cofinançats pels fons FEDER del Programa Operatiu Catalunya 2007-2013, pel Ministeri de Ciència i Innovació i per la Generalitat de Catalunya.