Teixits intel•ligents, biosensors, tecnologia aplicada a l’embalatge o microdispositius mèdics són alguns exemples de les aplicacions tecnològiques i les recerques en el camp dels microsensors, microactuadors i microsistemes que es presentaran durant el congrés Transducers 2013, que tindrà lloc a Barcelona del 16 al 20 de juny al Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB). Més de 1.300 assistents d’universitats, centres de recerca, governs i sector industrial participaran en aquesta cimera, en què una trentena d’empreses i instituts tecnològics mostraran les darreres novetats del seu àmbit.
Aquesta és la 17a edició d’un congrés que se celebra cada dos anys de manera rotatòria a Europa, Àsia i Amèrica, i que es fa per primera vegada a l’Estat espanyol. Segons Joan Ramon Morante, cap de l’àrea de Materials per a l’Energia de l’IREC, professor del Departament d’Electrònica de la Facultat de Física de la UB i president del congrés, «aquesta trobada reuneix a Barcelona la tecnologia més avançada en dispositius mecànics, òptics, químics i biològics, així com sistemes basats en micro i nanotecnologia, tant en la vessant fonamental com aplicada».
En l’organització del congrés hi participen la UB, l’Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM-CSIC), la UAB, la UPC, l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) i l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC).
Final del concurs iCAN 2013: en directe des de UBTV
En el marc del congrés, també tindrà lloc la final del Concurs Internacional d’Aplicacions en Micro i Nanotecnologia (iCAN 2013), que fins ara només s’havia celebrat a la Xina. Divuit equips d’estudiants de batxillerat i de grau, principalment xinesos i de diversos països del Sud-est asiàtic, presentaran els seus projectes davant d’un jurat. L’entrega de premis serà el 18 de juny en un acte a l’Edifici Històric de la UB.
En l’edició d’enguany s’han presentat, entre altres ginys, un sistema per monitoritzar la postura per prevenir el mal d’esquena, un sistema de monitoratge de les constants vitals d’un nadó i una corretja de gos que funciona mitjançant connexió wifi.
Ponents destacats
Entre els ponents convidats destaquen l’investigador Steven George, de la Universitat de Colorado (EUA), que treballa en el camp de la formació de capes híbrides amb materials orgànics i inorgànics amb l’objectiu de dissenyar pel•lícules amb propietats mecàniques, elèctriques i òptiques específiques; Christoph Gerber, de la Universitat de Basilea (Suïssa), que fa recerca en l’aplicació de les anomenades micromàquines o MEMS a les ciències de la vida; Teruo Okano, de la Universitat de Medicina de la Dona de Tòquio (Japó), que centra la seva recerca en el desenvolupament de l’enginyeria de teixits basada en el disseny de capes de cèl•lules i no en cèl•lules individuals (aquesta tecnologia permet crear capes de teixit que s’usa en un gran ventall de malalties, com ara disfuncions de la còrnia, càncer d’esòfag o patologies cardíaques), o Elisabetta Comini, de la Universitat de Brescia (Itàlia), especialista en l’estudi de sensors químics d’òxid de metall per dissenyar nanofils per a aparells com ara cèl•lules fotovoltaiques, sensors químics o termoelèctrics
Mas información aquí