El Dr. Albert Tarancón rep un ajut de 1,9 milions d’euros del European Research Council (ERC) pel seu projecte de recerca a l’IREC


El Dr. Albert Tarancón, cap de grup de nanoiònica i piles de combustible de l’àrea de materials avançats per  l’energia de l’IREC, i el seu equip, reben un ajut del Consell Europeu de Recerca (ERC, per la seva sigla en anglès) com a investigador d’alt nivell per crear dispositius mòbils amb autonomia indefinida amb el seu projecte “Breaking the temperature limits of Solid Oxide Fuel Cells: Towards a new family of ultra-thin portable power sources” (ULTRASOFC).

L’objectiu del projecte és crear un dispositiu que no acumuli l’energia –com fan actualment les bateries- sinó que la generi, es a dir micropiles de combustible d’òxid sòlid que permetin alimentar els dispositius mòbils. Aquest tipus de piles són un dels generadors d’electricitat més eficients i flexibles que existeixen, però actualment encara no poden funcionar a temperatura ambient. Aquest és el desafiament que el Dr. Tarancón i el seu equip volen superar i que revolucionaria la generació d’electricitat portàtil. El seu projecte d’investigació combina materials avançats, la nanotecnologia i la microelectrònica per crear piles de combustible amb major densitat d’energia i costos més baixos. Ja es tracti dels telèfons intel·ligents i les tauletes o els cotxes elèctrics, la durada de la bateria és probablement un dels principals problemes tecnològics del nostre temps. I això revolucionarà la generació d’energia portàtil.

El Dr. Albert Tarancón, rebrà 1,9 milions d’euros per un màxim de 5 anys, per desenvolupar el seu projecte amb el seu equip. Les subvencions de l’ERC s’atorguen a investigadors d’alt nivell amb un historial científic prometedor a meitat de la seva carrera i estan dissenyades per donar suport als investigadors i a consolidar els seus equips de recerca.

L’ERC ha concedit 302 ajuts per valor de 585 milions d’euros a investigadors que han rebut fons europeus en la darrera convocatòria, 12 dels quals estan duent a terme els seus projectes en centres de recerca o universitats catalanes.

Més informació a:

ERC press release

Catalan research centers granted with 67% of last ERC call allocated to the Spanish State: Dr. Albert Tarancon review.

ERC Consolidator grants – Examples of projects

List of awarded an ERC in the field of physical sciences and engineering