El món digital tampoc no és lliure d’emissions

  • Smart energy management

Les noves tecnologies contribueixen a reduir la petjada de carboni però tenen el seu propi impacte mediambiental. La Vanguardia Diners Sectors Economia verda

L’article, publicat al suplement Diners de La Vanguardia, analitza com contribueix la digitalització a la reducció d’emissions i quina és la petjada de carboni dels aparells mòbils i centres de dades, entre d’altres. En la mateixa linia, també parla sobre les emissions de gasos d’efecte hivernacle com a resultat del transit digital, que ja són semblants a les del trànsit aeri, un dels grans contribuïdors del canvi climàtic. Aquestes emissions són conseqüència, sobretot, del consum energètic que requereixen les tecnologies digitals.

El Dr. Jaume Salom, cap de grup d’Energia Tèrmica i Edificació de l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC) i expert en la matèria, en base als resultats de projectes com  RenewIT, afirma que “si internet fos un país seria el sisè per consum d’energia del món, amb una despesa sembla a la de Rússia”, “al darrere d’aquest elevat consum hi ha els centres de dades, unes sales amb ordinadors funcionant les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any i que necessiten estar refrigerats contínuament”

Una de les possibles solucions per reduir les emissions que són conseqüència d’aquesta activitat seria, segons el Dr. J. Salom, “invertir en eficiència energètica i en energies renovables”

Podeu trobar l’article complet, publicat per Lorena Farràs (@Lfarras), a La Vanguardia│6 Diners Sectors d’Economia verda (diumenge 19 de gener, 2020).