El projecte SCALENANO, coordinat per la IREC, assoleix diversos rècords mundials d’eficiència en tecnologies fotovoltaiques de capa prima basades en calcogenurs


En l’etapa final del projecte SCALENANO, que va començar el febrer de 2013 i ha estat coordinat pel grup de Materials i Sistemes per l’Energia Solar (SEMS) de l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC), ha reportat l’obtenció de diversos rècords mundials d’eficiència en dispositius fotovoltaics basats en calcogenuros. El projecte lidera el desenvolupament de processos per a la fabricació de mòduls fotovoltaics de capa prima basat en Cu(In,Ga)(s,Se)2 (CIGS). La novetat és que no requereix la utilització d’equips complexos d’alt buit, són respectuosos amb el medi ambient i permeten reduir els costos d’inversió en actius fixes (CAPEX). Entre totes les tecnologies fotovoltaics de capa prima, CIGS és la tecnologia que presenta uns valors més elevats d’eficiència.

SCALENANO ha fet grans progressos en el desenvolupament i optimització de processos de capa prima basats en electrodepòsits de precursors nanoestructurats. El projecte ha demostrat que és possible escalar aquestes tecnologies per la producció de mòduls de 60 x 120 cm2 amb un valor de eficiència màxima (certificat) del 14%. A nivell de cel·la, ha estat certificat un valor d’eficiència del 17,3% que constitueix la eficiència més elevada reportada a nivell mundial per una cel·la CIGS produïda per rutes químiques.

Per més informació, visitar l’article complet publicat en premsa de en  La Vanguardia i Cinco Días