ENDESA guanya un premi internacional per un sistema de gestió urbana a través de l’enllumenat públic, desenvolupat amb la participació de l’IREC

Iluminacion Uniformidad

El projecte SIIUR (Solució Integral per a Infraestructures Urbanes), desenvolupat per un consorci empresarial liderat per Endesa, ha rebut el primer premi al Living Labs Global Award 2011, un dels més prestigiosos guardons del món en iniciatives municipals.
 
El sistema permet la gestió integral de serveis municipals com el control de trànsit, i la contaminació mediambiental i de soroll.
 
Permet estalvis de fins al 50 per cent en el consum d’energia de l’enllumenat públic, amb el consegüent estalvi pels ajuntaments.
 
La iniciativa integra la tecnologia  wifi, sensors mediambientals, accés a Internet,  la recàrrega de vehicle elèctric o la videovigilància.
 
El projecte SIIUR (Solució Integral per a Infraestructures Urbanes), que Endesa va conceptualitzar, desenvolupar i implantar a Barcelona, en consorci amb altres empreses, ha guanyat el millor premi al Living Labs Global Award 2011, un dels guardons més prestigiosos a nivell mundial referents a iniciatives municipals, que s’ha celebrat a Holanda. El premi, que valora la innovació en els serveis i la mobilitat a les ciutats, s’ha atorgat entre 245 candidatures presentades.

El projecte s’ha desenvolupat al districte tecnològic 22@, a Barcelona, i ha comptat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona, l’Institut Català d’Energia (ICAEN) i el Clúster d’Eficiència Energètica de Catalunya (CEEC).
 
El SIIUR és un laboratori a l’aire lliure on s’han provat tots els avenços en matèria d’ecoeficiència que hi ha al mercat i la gestió integral de serveis a través de l’enllumenat públic. La iniciativa es va aplicar al passatge Mas de Roda, durant els anys 2009-2010.
 
El projecte desenvolupat permet convertir el sistema d’il·luminació dels carrers de la ciutat  en un centre de control per a l’òptima gestió de l’enllumenat i altres serveis municipals, com el seguiment de la contaminació ambiental, el soroll, la intensitat del trànsit, la disponibilitat dels aparcaments a zones blaves, informació sobre parades d’autobús o el bicing, entre d’altres.
 
La prova pilot s’ha basat en la integració d’avanços tecnològics a la xarxa d’enllumenat públic, a través de les quals s’han aconseguit estalvis de fins al 50 per cent en el consum d’energia de l’enllumenat, amb el conseqüent estalvi pels ajuntaments. Permet també millorar la qualitat del servei, oferir noves oportunitats als ciutadans i garanteix una major fiabilitat i rapidesa en la reposició de serveis, al tractar informació en temps real.
 
La prova va comptar amb 12 punts de llum equipats amb tecnologia LED, un armari de serveis i de tecnologia, que incorpora també una pantalla d’informació online per al vianant, i dos punts de recàrrega de cotxes elèctrics, a més de servei wifi. Aquests punts de llum permeten incorporar altres tipus de sensors per a controlar temperatura, contaminació, humitat, soroll, a més de videosensors que podrien ser d’utilitat en vigilància. En una segona fase, és previst que el sistema pugui recollir informació dels contenidors, dels aparcaments, dels punts de bicing, dels sistemes de reg i de les parades d’autobús, així com informació sobre els aparcaments lliures en zones blaves, i s’enviarà la informació a través d’internet al dispositiu GPS o al mòbil.
 
El projecte SIIUR –que ha estat seleccionat entre més de 245 propostes presentades-  s’implantarà a diferents districtes de la ciutat d’Eindhoven (Holanda) durant l’any 2011-2012.
 
El Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC), la Universitat Politècnica de Catalunya, Arelsa, Circutor, Dexma, e-controls, Orange, Santa & Cole, Sece, Semai lighting, Telvent y  Prysmian són les empreses que participen en el consorci que ha desenvolupat el projecte i que ha estat liderat per Endesa.
 
A més de millorar l’estalvi, l’eficiència i la optimització de l’espai urbà, el projecto es converteix en un referent mundial per la capacitat d’integració de tecnologies, ja que no només ofereix un avanç considerable en matèria mediambiental, sinó que també incrementa la qualitat de vida del ciutadà ja que ofereix nous serveis i funcions que avui són inexistents a les vies públiques municipals.
 
A més, fruit dels continus esforços d’Endesa i Enel per tal de seguir innovant en sistemes d’enllumenat públic, s’han instal·lat més de 1.100 làmpades de leds “Archilede”, una patent d’Enel, a Extremadura, Andalusia i Catalunya que permeten estalvis en el consum d’energia de més del 70 per cent.