Experts internacionals debaten, el 2 i 3 de juny a Barcelona, els reptes energètics del futur

Global

La VI Conferència Barcelona Global Energy Challenges està organitzada per l’IREC,
la Fundació b_TEC i el prestigiós Massachusetts Institute of Technology (MIT)

Hi intervindran Robert Armstrong, director adjunt del MIT Energy Initiative i representants de les principals entitats que lideren el canvi tecnològic i energètic 

Barcelona, 26 de maig del 2011.- Experts internacionals es reuniran en la VI Conferència Barcelona Global Energy Challenges els propers 2 i 3 de juny per analitzar els reptes energètics a què s’enfronta la societat. La jornada està organitzada per l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC), la Fundació b_TEC i el Massachusetts Institute of Technology (MIT), considerada una de les millors universitats de ciència i enginyeria del món.

Davant del canvi de paradigma energètic actual, representants de les principals entitats que lideren el canvi tecnològic i energètic respondran a preguntes com: Quins són els desafiaments tecnològics a què s’enfronten els millors centres i universitats? Com es desenvoluparà el futur energètic? Quines seran les opcions més reeixides? En quines àrees se centrarà la innovació energètica?.

Entre les ponències més significatives destaca la del director adjunt del MIT Energy Initiative, Robert Armstrong, que exposarà les prioritats d’aquest institut en el camp de l’energia. També hi intervindrà Jeffrey C. Grossman, enginyer del Departament de Ciència, Materials i Enginyeria del MIT, expert, entre d’altres àmbits, en nous materials avançats per a l’energia. Entre la resta de ponents, cal destacar la Maryse Francois, vicepresidenta d’R+D Global i Gestió del Producte d’ALSTOM Hydro; el CEO del Knowledge & Innovation Community (KIC InnoEnergy), Diego Pavia; el director d’Innovació i Tecnologia d’Endesa, José Arrojo; el director d’Enginyeria i Tecnologia de Gas Natural Fenosa, Arcadio Gutiérrez i el director de Tecnologia de Repsol, Fernando Temprano.

La jornada, que se celebrarà a l’Auditori de Barcelona Activa i a l’Hotel Novotel Barcelona City, compta amb el patrocini de les entitats: Alstom, Gas Natural Fenosa, Fundació Repsol i Knowledge & Innovation Community (KIC InnoEnergy) i amb el suport de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i la Unió Europea.

 

Què: Barcelona Global Energy Challenges (www.bcnenergychallenges.com)

Dies: 2 i 3 de juny del 2011

Lloc: Sessions plenàries a l’Auditori de Barcelona Activa (c/Llacuna, 162 -164, Barcelona)

Workshops i Poster Session a l’Hotel Novotel Barcelona City (Av. Diagonal, 199, Barcelona)

 

CONTACTE PREMSA:

Ivon Martínez (IREC) 662695185 / Irene Martín (Fundació b_TEC) 627613994


 

PERFIL PONENTS

ROBERT C. ARMSTRONG. Director adjunt del MIT Energy Initiative, EUA

És professor d’Enginyeria Química a l’Institut de Tecnologia de Massachusetts (MIT) i ha rebut durant la seva carrera prestigiosos premis nacionals i internacionals. Recentment ha estat copresident del Consell de Recerca Energètica del MIT i actualment és director adjunt de la Iniciativa d’Energia del MIT. El seu llibre “Dinàmica de polímers líquids” és una referència mundial en les àrees de mecànica de fluids de polímers. Ha publicat més de 120 articles i llibres, i ha realitzat més de 330 presentacions en les àrees de mecànica de fluids de polímers, reologia de materials complexos, i sobre l’energia.

 

Jeffrey C. Grossman. Professor adjunt al Carl Richard Soderberg d’Enginyeria Elèctrica dins del Departament de Ciències Materials i Enginyeria de l’Institut Tecnològic de Massachusetts.

Des del MIT, Grossman treballa en el desenvolupament de nous materials per a la conversió i l’emmagatzematge d’energia i està treballant en el “MIT future of Solar Energy Study”. Ha publicat nombrosos articles científics sobre diversos temes, com ara l’energia solar fotovoltaica, l’energia termoelèctrica, l’emmagatzematge d’hidrogen, els combustibles solars, els fenòmens nonomecànics i l’autoassemblatge. Grossman té registrades sis patents vigents o pendents als EUA.

 

ORGANITZADORS

INSTITUT DE RECERCA EN ENERGIA DE CATALUNYA (L’IREC).

L’IREC és el centre de recerca de referència del sector de l’energia a Catalunya. Creat l’any 2008, està especialitzat en activitats de recerca i de desenvolupament de tecnologia relacionades amb l’estalvi i l’eficiència energètica i amb les energies renovables. Més concretament, té línies de treball en les tecnologies relacionades amb microxarxes, vehicles elèctrics, emmagatzematge d’energia, eficiència en l’edificació, bioenergia i biocombustibles i amb l’energia eòlica marina. El centre també disposa d’una àrea d’electricitat i electrònica de potència i, d’una altra, destinada a la recerca, el disseny i la caracterització de materials per a l’energia. El centre es desenvoluparà de manera progressiva fins a l’any 2014, data en què comptarà amb 160 investigadors altament qualificats. (www.irec.cat)

L’IREC, presidit pel conseller d’Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena i López, té una seu a Barcelona i una altra a Tarragona. Té com a patrons la Generalitat de Catalunya, a través del Departament d’Empresa i Ocupació i del Departament d’Economia i Coneixement, i el Govern de l’Estat, a través del Centre d’Investigacions Energètiques, Mediambientals i Tecnològiques (CIEMAT) i de l’Institut per a la Diversificació i l’Estalvi d’Energia (IDAE). Entre la resta dels seus membres cal esmentar la Universitat de Barcelona, la Universitat Politècnica de Catalunya i la Universitat Rovira i Virgili, com també les companyies Endesa, Gas Natural Fenosa, Fundació Repsol, Enagás, Companyia Logística d’Hidrocarburs (CLH) i Alstom.

Les infraestructures i l’equipament cientificotecnològic de l’IREC han estat cofinançats pels fons FEDER del Programa Operatiu Catalunya 2007-2013, pel Ministeri de Ciència i Innovació i per la Generalitat de Catalunya.
 

FUNDACIÓ b_TEC

La Fundació b_TEC treballa per la creació d’un nucli en coneixement en el futur Campus Diagonal-Besòs. Des de l’inici, la Fundació ha apostat pel desenvolupament de la innovació i la tecnologia en un territori de gran importància estratègica, entre Barcelona i Sant Adrià de Besòs. b_TEC està al servei de les universitats, de les empreses i dels cen­tres de recerca de més influència en els camps de l’energia, l’aigua i la mobilitat. Aquests sectors són considerats crítics per al desenvolupament i la sostenibilitat. En aquest sentit, es vol facilitar la generació i la trans­ferència de coneixement i tecnologia, i crear un ecosistema innovador a l’àrea del Besòs. El seu compromís amb el territori s’ha reforçat recentment amb el projecte d’Ecosistemes d’Innovació, que la Fundació desenvolupa al Barcelonès Nord, per encàrrec del seu Fòrum de Municipis que inclou Badalona, Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià de Besòs, Montgat i Tiana. Una aposta estratègica que ha de tenir un rol clau en aquest territori de l’àrea metropolitana. (www.btec.cat)


Massachusetts Institute of Technology (MIT)

El MIT és un dels centres de docència i investigació més prestigiosos del món, i és l’única universitat que prioritza els aspectes relacionats amb l’energia. El MIT Industrial Liaison Program (ILP) es dedica a crear i enfortir relacions mútuament beneficioses entre el MIT i corporacions d’arreu del món. El MIT es va fundar l’any 1948 i l’ILP és un element clau en la presa de connexions industrials per al MIT. Amb l’acceleració contínua dels avenços tecnològics i el descobriment del coneixement, i un entorn més exigent de finançament empresarial, l’ILP s’ha compromès en la creació de la interacció productiva amb la indústria. L’ILP evoluciona contínuament per satisfer els interessos, les necessitats i les aspiracions dels professors del MIT i dels socis corporatius. (http://ilp.mit.edu/)