Ferm impuls al projecte d’Eòlica Marina “ZÈFIR Test Station”

Projecte Zèfir

L’IREC firma un acord amb Alstom, Enel Green Power España, Gas Natural Fenosa, Acciona, Comsa Emte, EDP, FCC, Gamesa, Iberdrola, Prysmian i Siemens per tal de consolidar el desenvolupament del projecte.
 

Dijous, 29 de juliol de 2010 – l’IREC, l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya, ha firmat un acord marc de col·laboració amb les empreses: Alstom, Enel Green Power España, Gas Natural Fenosa, Acciona, Comsa Emte, EDP Renovables, FCC, Gamesa, Iberdrola Renovables, Prysmian i Siemens, per al desenvolupament i la instal·lació de la planta internacional d’R+D d’assajos d’energia eòlica marina “ZÉFIR Test Station”.

L’objecte de l’acord subscrit és mostrar el suport de la indústria al projecte, establir-ne un marc de referència comú per a la col·laboració en el desenvolupament i construcció de la planta d’assajos que l’IREC està impulsant a les costes de Catalunya i actuar com a instrument operatiu per canalitzar les accions específiques de cada una de les empreses involucrades en el desenvolupament del projecte.

Antoni Martínez, director general de l’IREC ha afirmat que “la planta d’assajos d’energia eòlica marina “ZÉFIR Test Station”, implica un gran avenç tecnològic i és una satisfacció poder aportar al sector industrial el nostre coneixement per assolir una competitivitat tecnològica superior en el sector de les energies renovables. Ja que aquest és un dels principals motius de la creació de l’Institut. A més, suposa un gran estímul estar amb empreses de primer nivell internacional”.

 
Pel que fa al projecte. ZÉFIR Test Station serà una planta de recerca internacional per a l’assaig d’aerogeneradors marins en aigües profundes que es desenvoluparà en dues fases: la primera consistirà en la instal·lació d’un màxim de 4 aerogeneradors ancorats en els fons del mar a uns 3,5 quilòmetres de la costa, amb una potència total no superior als 20 MW, mentre que la segona, comptarà amb un màxim de 8 aerogeneradors flotants que s’instal·laran a uns 30 quilòmetres de la costa i que sumaran un màxim de 50 MW.
 

Sobre l’Institut. L’IREC és el centre de recerca del sector de l’energia de referència a Catalunya. Creat el 2008, està especialitzat en activitats de recerca i desenvolupament de tecnologia relacionades amb l’estalvi i l’eficiència energètica i amb les energies renovables: més concretament, compta amb línies de treball en les tecnologies relacionades amb les microxarxes, el vehicle elèctric, l’emmagatzematge d’energia, l’eficiència en edificació, la bioenergia i els biocombustibles, i l’energia eòlica marina. L’Institut també té una àrea d’electricitat i electrònica de potència, una altra dedicada a la recerca, disseny i caracterització de materials per a l’energia i d’una tercera dedicada a la recerca sociotècnica en l’àmbit de l’energia. El centre creixerà de manera progressiva fins a l’any 2014, data en què comptarà amb 160 investigadors d’alta qualificació.

L’IREC, presidit pel conseller Antoni Castells, té com a patrons la Generalitat de Catalunya, amb el Departament d’Economia i Finances i el d’Innovació, Universitats i Empres; el Govern de l’Estat a través del Centre d’Investigacions Energètiques, Mediambientals i Tecnològiques (CIEMAT), i de l’Institut per a la Diversificació i l’Estalvi de l’Energia (IDAE); la Universitat de Barcelona; la Universitat Politècnica de Catalunya; la Universitat Rovira i Virgili; Endesa; Gas Natural Fenosa i la Societat General d’Aigües de Barcelona (AGBAR). Recentment s’hi ha incorporat la Fundació Repsol, Enagás, Compañía Logística de Hidrocarburos CLH i Alstom. L’IREC té dues seus: una a Barcelona i l’altra a Tarragona.