IREC i Normawind signen un conveni per l’estudi de vents a la planta d’assajos eòlica-marina ZÈFIR Test Station

normawind

La plataforma, ubicada a la costa de Tarragona, començarà a funcionar al 2012

Barcelona, 30 de desembre de 2010.- L’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC) i la companyia de serveis de consultoria eòlica Normawind, han signat un conveni de col·laboració per dur a terme els estudis de medició i modelització de vents mitjançant models computacionals a la plataforma d’assajos eòlica-marina  ZÉFIR Test Station.

En concret, Normawind, empresa especialitzada en el  disseny d’instal·lacions d’energia eòlica, s’encarregarà de realitzar una predicció del recurs eòlic, així com un càlcul de turbulències a la planta, a la Fase 1 del projecte.

ZÉFIR Test Station serà una planta d’investigació internacional destinada a l’assaig d’aerogeneradors marins en aigües profundes i la seva construcció es desenvoluparà en dos fases.

En una primera fase, s’instal·laran un màxim de quatre aerogeneradors  ancorats en el fons del mar a uns 3,5 kilòmetres de la costa amb una potencia total que no superarà els 20 MW i, posteriorment, es col·locaran fins a 8 aerogeneradors flotants amb una potencia màxima de 50 MW a uns 30 kilòmetres de la costa. La primera fase està previst que entri en funcionament en 2012 i la segona en 2014.
 
Després de la signatura del conveni, el director de l’IREC, Antoni Martínez, va destacar el “gran interès” de les empreses per participar en un projecte que està “molt viu” i que “serà una oportunitat per a  grans i petites empreses del sector, per crear nous negocis”
 
Per la  seva part, Víctor Cusí, director de Normawind, va ressaltar la importància del projecte “ja que facilita a empreses amb llarga trajectòria en el sector, la possibilitat de seguir en la punta de llança” i es va mostrar molt satisfet del l’acord per coincidir plenament “amb l’aposta de l’empresa pels programes de I+D”.
 
Sobre l’IREC 
 
L’IREC és el centre de recerca del sector de l’energia de referència a Catalunya. Creat el 2008, està especialitzat en activitats de recerca i desenvolupament de tecnologia relacionades amb l’estalvi i l’eficiència energètica i amb les energies renovables. Més concretament, compta amb línies de treball en les tecnologies relacionades amb les microxarxes, el vehicle elèctric, l’emmagatzematge d’energia, l’eficiència en edificació, la bioenergia i els biocombustibles i l’energia eòlica marina. 
 
L’Institut disposa igualment d’una àrea d’electricitat i electrònica de potència, d’una altra dedicada a la recerca, el disseny i la caracterització de materials per a l’energia, i d’una tercera destinada a la recerca sociotècnica en l’àmbit de l’energia. El centre creixerà de manera progressiva fins a l’any 2014, data en què comptarà amb 160 investigadors d’alta qualificació.
L’IREC, presidit pel conseller Antoni Castells, té com a patrons la Generalitat de Catalunya, a través del Departament d’Economia i Finances i el d’Innovació, Universitats i Empresa, el Govern de l’Estat, a través del Centre d’Investigacions Energètiques, Mediambientals i Tecnològiques (CIEMAT) i de l’Institut per a la Diversificació i l’Estalvi de l’Energia (IDAE), la Universitat de Barcelona, la Universitat Politècnica de Catalunya, la Universitat Rovira i Virgili, Endesa, Gas Natural Fenosa, la Fundació Repsol, Enagás, Compañía Logística de Hidrocarburos (CLH) i Alstom. 
 
L’IREC té dues seus: una és a Barcelona i l’altra, a Tarragona. 
 
Sobre NORMAWIND
 
NORMAWIND és una consultoria d’energies renovables amb una extensa experiència en energia eòlica. Fundada en l’any 1998, NORMAWIND ofereix serveis relacionats amb l’avaluació, el disseny i la tramitació de parcs eòlics i les infraestructures necessàries per a la seva implantació, a promotors, entitats financeres, inversors i enginyeries. Amb un equip multidisciplinar expert en el desenvolupament d’aquest tipus de projectes, NORMAWIND garanteix un assessorament global, complert i personalitzat, a nivell mundial, amb experiència adquirida en Europa (Occidental i Oriental), América i África.
 
NORMAWIND, es també l’agencia comercial de WindPRO i Windsim, dos aplicacions informàtiques pel disseny de parcs i càlcul de recurs eòlic líders en el sector, i realitza cursos de formació i suport tècnic als seus usuaris. Juntament amb l’empresa americana 3TIER realitza estudis i mapes de vent amb models numèrics de previsió meteorològiques (WRF).