El projecte KESTCELLS (FP7-ITN-2012 GA 316.488) es centra en la investigació de celdes solars de capa prima amb materials abundants en l’escorça terrestre. Aquesta és una tecnologia incipient i per a la què no hi ha cap centre a Europa capaç de formar futurs investigadors i professionals. Essent conscient d’aquest dèficit, la Research Executive Agency (REA) dins del programa Marie Curie ha finançat el projecte KESTCELLS (3.7M €) que agrupa un equip internacional format per centres de Recerca, Universitats i Empreses de set països europeus.
Part de les activitats d’aquest projecte, el centre d’investigació IREC (Fundació Institut de Recerca en Energia de Catalunya) ha coordinat una jornada internacional de portes obertes per tal de donar a conèixer la recerca en energia solar de capa prima desenvolupada pels joves investigadors del Projecte KESTCELLS. Aquesta iniciativa ha comptat amb la participació de sis centres europeus de recerca i s’ha centrat especialment en donar a conèixer a una nova generació d’estudiants de batxillerat el dia a dia d’un centre d’investigació, informant-los de les opcions que existeixen per desenvolupar una carrera científica. Les activitats han estat portades a terme per investigadors Marie Curie reclutats en el marc del projecte KESTCELLS, com a part de la seva formació multidisciplinària.
Amb motiu d’aquesta iniciativa, el laboratori Swiss Federal Laboratories Materials Science and Technology (EMPA) va organitzar una visita de mig dia a professors d’Institut en el què se’ls va informar sobre les investigacions realitzades en l’àrea d’energia fotovoltaica i on van tenir l’oportunitat de visitar els laboratoris. La Universitat de Luxemburg (UL) va convidar a una escola local a visitar les instal·lacions amb l’objectiu d’introduir als estudiants de secundària en el dia a dia de la ciència. D’altra banda, la Universitat Autònoma de Madrid (UAM) va incloure una sessió dedicada al projecte KESTCELLS en un Workshop organitzat per la universitat sobre energies renovables. Els responsables del projecte de la Universitat de Marsella (AMU), van impartir a estudiants de màster tres seminaris sobre la investigació fotovoltaica realitzada a la Universitat. La Universitat d’Uppsala (UU), va convidar a dos grups d’estudiants d’un institut local a una visita a les seves instal·lacions. Finalment, la Fundació Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC) va acollir a dos grups d’estudiants i professors d’escoles d’educació secundària; els estudiants van visitar els laboratoris i van rebre una introducció general a la investigació en energia fotovoltaica.
Noticia complerta: Kestcell Open Day
Més informació: http://www.kestcells.eu