IREC participa en el projecte PREEMTIVE


Avui en dia les empreses gestores de la distribució (elèctrica, gas, aigua), han de reduir el cost de la gestió de les seves operacions bàsiques. Aquest objectiu s’aconsegueix principalment mitjançant l’augment de l’automatització de processos industrials, minimitzant així l’impacte humà en aquests costos. L’ús generalitzat dels sistemes d’automatització, i l’establiment de noves interconnexions que simplement no hi eren en el passat, han posat de manifest les implicacions relatives a la disponibilitat dels actius. Això al seu torn afecta la seguretat i la fiabilitat dels processos. Els proveïdors de programes i components han introduït un factor de risc addicional a la seguretat. Han començat a incloure en els seus productes COTS (Commercial Off The Shelf) per tal de millorar la interoperabilitat entre les xarxes de serveis públics i reduir els seus costos de desenvolupament. Com a resultat, els sistemes crítics ara s’executen en plataformes de programari comú (com Windows) pels quals es descobreixen vulnerabilitats de forma regular. Els hackers poden aprofitar aquestes vulnerabilitats per accedir als sistemes crítics i alterar les operacions crítiques.

El projecte PREEMPTIVE pretén abordar el nou problema de la gran difusió de les amenaces avançades dirigides a interrompre els objectius dels serveis essencials, com ara els prestats per les distribuïdores. Amb motiu de l’impacte que una interrupció dels serveis públics tindria sobre els ciutadans, han estat classificats com a infraestructures crítiques (IC). La protecció de les amenaces en les distribuïdores son crucials, estan molt avançades i ha estat altament classificades en les polítiques de seguretat dels governs de tot Europa.

L’objectiu principal de PREEMPTIVE és proporcionar una solució innovadora per millorar els procediments i mètodes existents i concebre eines per prevenir els atacs cibernètics, que son l’objectiu de les empreses distribuïdores, que depenen en gran mesura de les xarxes industrials i sistemes de control automatitzat. En particular PREEMPTIVE tracta sobre, la prevenció dels atacs cibernètics contra els sistemes de hardware i software, com ara DCS, SCADA, PLC, sensors electrònics en xarxa i sistemes de diagnòstic utilitzats per les xarxes de serveis públics.