Jaume Salom al capdavant del Grup d’Energia Tèrmica i Edificació de l’IREC


L’IREC posa en marxa un grup de recerca d’eficiència energètica de l’edificació, liderat per una de les persones amb millor reputació tècnica en l’àmbit de l’eficiència energètica a Espanya i amb una llarga trajectòria professional dins de l’edificació. 

L’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC) és un centre en el qual participen institucions del món acadèmic i de l’àmbit privat; està centrat en l’estalvi i l’eficiència energètica, principalment, i en les energies renovables; alhora dirigeix la tasca cap a la recerca bàsica i cap al mercat. En aquesta línia, l’Institut ha anunciat la propera incorporació del Dr. Jaume Salom com a cap del Grup d’Energia Tèrmica i Edificació. El Grup , amb seu a l’IREC de Barcelona, orientarà l’activitat de recerca en tres àmbits d’eficiència energètica: els edificis, els processos tèrmics a la indústria i en la optimització de sistemes de generació centralitzada, i aprofitament de la calor residual. En l’àmbit de l’edificació l’objectiu de les investigacions se centrarà a aconseguir la minimització de la demanda energètica de l’edifici a través del disseny, de l’ús eficient i de la integració de les energies renovables per cobrir-ne la demanda energètica.

Jaume Salom és doctor enginyer industrial especialitzat en Enginyeria Termoenergètica per la UPC. La seva activitat de recerca s’ha centrat en els camps de la transferència de calor, la mecànica de fluids, la simulació dinàmica i numèrica, l’eficiència energètica, el comportament energètic en edificis, el confort tèrmic, el desenvolupament de software i la il•luminació natural. Salom ha participat en un gran nombre de projectes internacionals de recerca i d’enginyeria, i ha estat professor de cursos de màster i postgrau. És membre fundador d’una de les enginyeries més prestigioses dedicades a projectes d’enginyeria solar i eficiència termoenergètica (AIGUASOL). Empresa on ha ocupat, des de l’any de la seva fundació, 1999, i fins a l’actualitat els càrrecs de coordinador de l’Àrea d’Enginyeria Bioclimàtica i Software.  En els darrers anys ha ocupat la posició de gerent de la cooperativa. El seu ampli coneixement en el sector l’ha portat a participar com a ponent en nombrosos cicles de conferències i seminaris especialitzats.

Sobre l’IREC

 
L’IREC és un centre de recerca del sector de l’energia creat el 2008 que s’especialitza en tasques d’R+D+i relacionades amb l’estalvi i l’eficiència energètica, més concretament en

les microxarxes, el vehicle elèctric, l’emmagatzamatge d’energia i l’eficiència en edificació. El centre també disposarà d’un laboratori d’electrònica de potència, d’una àrea destinada a la recerca en disseny i caracterització de materials per a usos energètics i d’una àrea dedi-cada a la recerca sociotècnica en l’àmbit de l’energia. El centre es desenvoluparà de manera progressiva fins al 2014, data en què comptarà amb 150 professionals d’alta qualificació.
 
L’IREC té com a patrons la Generalitat de Catalunya -a través del Departament d’Economia i Finances i el d’Innovació, Universitats i Empresa-; el Govern de l’Estat –a través del Centro de Investigaciones Energéticas, Medioambientales y Tecnológicas (CIEMAT) i de l’Instituto para la Diversificación y el Ahorro de la Energía (IDAE)-; la Universitat de Barcelona; la Universitat Politècnica de Catalunya; la Universitat Rovira i Virgili; Endesa; Gas Natural i la Societat General d’Aigües de Barcelona.