L’IREC inicia la seva activitat posant en marxa 5 àrees d’investigació per al 2009


L’activitat del nou centre de recerca se centrarà, durant l’any 2009, en cinc línies de treball, que seran l’estalvi i l’eficiència energètica, l’electrònica de potència, les xarxes elèctriques intel·ligents, els biocombustibles i, finalment, els materials avançants per a l’energia.

En tots aquests àmbits, a més, es prioritzarà la signatura de convenis de cooperació científica amb equips multidisciplinars nacionals i internacionals. La tasca de l’IREC s’orientarà tant a la recerca bàsica com al mercat, de manera que els seus resultats complementaran l’activitat de les empreses del sector.

Així, en el primer any d’activitat, la recerca de l’Institut en el terreny de l’ estalvi i l’eficiència energètica se centrarà la investigació en la gestió energètica dels edificis, i també en la il·luminació i en les micro-xarxes d’energia elèctrica. En electrònica de potència i en xarxes elèctriques intel·ligents, els grups de treball se centraran en el disseny i desenvolupament d’equips i sistemes per facilitar l’accés de les energies renovables al sistema elèctric, en especial de l’energia eòlica. Pel que fa als biocombustibles, les prioritats seran el desenvolupament d’una nova generació de biocombustibles i de les biorefineries, és a dir, instal·lacions que partin dels residus obtinguin combustibles i materials per a la indústria. Finalment, els eixos bàsics en l’àmbit dels materials seran els nous desenvolupaments per a l’energia solar, els sistemes d’emmagatzemament d’energia, i les noves aplicacions del C02.

Aquest ventall inicial de línies de recerca s’ampliarà progressivament fins a l’any 2014, quan està previst que culmini el procés de desenvolupament del centre. Aleshores, l’IREC comptarà amb equips que treballaran en l’estalvi i l’eficiència energètica, les xarxes elèctriques, la captura i confinament de CO2, els biocombustibles i l’energia eòlica marina. Aquests àmbits de treball estaran reforçats per un Laboratori d’Electrònica de Potència, una àrea destinada a la investigació en recerca, disseny i caracterització de materials per a utilitzacions energètiques, i una àrea dedicada a la Investigació Sociotècnica en l’àmbit de l’energia.