L’IREC investiga en sistemes flexibles de tri-generació basats en bombes de calor per a la transició energètica: el projecte H2020 TRI-HP

  • Smart energy management

L’objectiu general del projecte TRI-HP és el desenvolupament i demostració de sistemes de tri-generació (producció simultània d’energia: electricitat, calor i refrigeració a partir d’una única font de calor) energèticament eficients, flexibles i viables econòmicament. Aquesta investigació permetrà abastir fins a un 80% del consum, mitjançant energies renovables, a edificis residencials plurifamiliars, basant-se en bombes de calor a base a refrigerants naturals acoblats amb generació renovable fotovoltaica i la utilització d’emmagatzematge en gel, calor i bateries elèctriques. El projecte pretén reduir els costos de instal·lació d’aquests sistemes en un 10-15% en comparació als sistemes actuals basats en bombes de calor.

El sistemes del projecte TRI-HP inclouran sistemes de gestió i control avançats que optimitzaran el seu rendiment i augmentaran la seva robustesa amb la detecció automàtica d’errades. L’IREC participa en el projecte com  a responsable del desenvolupament dels sistemes de gestió i de detecció d’errades, així com del test, en el seu laboratori SEILAB, d’alguns dels sistemes. L’inici del projecte fou el  Març de 2019 i el projecte durarà 4 anys amb la participació dels grups de recerca de l’IREC liderats per la Dra. Cristina Corchero, líder del grup de recerca Energy Systems Analitics i del Dr. Jaume Salom, líder del grup Thermal Energy and Building Performance.

Un total de 12 socis d’universitats, centres de recerca i empreses de Suïssa, Alemania, Dinamarca, Noruega, Bèlgica i Espanya, participen en el projecte TRI-HP que coordina SPF Institute for Solar Technology at HSR University of Applied Sciences de Rapperswil, Suïssa. El  projecte TRI-HP està finançat en virtut de l’acord de subvenció núm. 814888 com a part del programa de recerca i innovació Horizon 2020 de la Unió Europea.