L’IREC i l’EWE OSS intercanviaran informació tecnològica, formaran enginyers i cooperaran tècnicament en el projecte Zèfir
El Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC) ha signat un acord de col•laboració amb EWE Offshore Servides & Solutions GmbH, la companyia que és copropietària i que opera ALPHA VENTUS, la primera plataforma d’assajos d’aerogeneradors marins de 5MW, situada en el mar del Nord Alemany i que actualment està instal•lant el segon projecte eòlic marí anomenat Brokum Riffgat. L’objectiu del conveni és la cooperació tècnica entre els projectes ALPHA VENTUS i ZEFIR, la planta d’assajos d’energia eòlica marina que l’IREC preveu instal•lar en la costa catalana.
Amb aquest acord s’estableix un marc de col•laboració entre les dues plataformes d’assajos d’aerogeneradors marins d’Europa. Els principals objectius d’aquesta col•laboració són: a) intercanviar informació tecnològica i coneixement en les fases de construcció i operació dels aerogeneradors marins i de les plantes, b) formar a enginyers que vagin a treballar en aquest nou sector industrial d’enorme creixement en el nord d’Europa i EUA i, c) dur a terme recerca i desenvolupament de tecnologia conjuntament en aquest àmbit. L’acord permet a l’IREC aprofitar l’experiència de la planta actualment en funcionament a Alemanya, que ha servit perquè la indústria d’aquell país i de la resta d’Europa hagi pogut experimentar i validar les seves solucions tecnològiques per portar al mercat els nous models d’aerogenerador que s’estan implantant en el Mar del Nord.
L’IREC és el centre de recerca de referència en el sector de l’energia a Catalunya. Creat l’any 2008, té com a objectiu contribuir al desenvolupament sostenible i augmentar la competitivitat del teixit industrial en el sector energètic. El marc de treball és la recerca d’excel•lència i l’enginyeria d’alt nivell tecnològic.
La investigació de l’ institut està orientada cap a dos àmbits: la investigació aplicada, centrada en materials avançats per a l’energia, la bioenergia i els biocombustibles, i el desenvolupament tecnològic, relacionat amb l’eòlica marina i l’eficiència energètica de sistemes, edificis i comunitats. En aquest sentit, e l’IREC treballa per a la integració de les renovables a les ciutats, les “smart grids”, i disposa de línies de treball associades amb el vehicle elèctric, la il•luminació i la regulació energètica.
A la fi del 2012 la potència eòlica instal•lada en els mars europeus (Mar del Nord, Bàltic i Atlántico) era de 4.993 MW, que representa una inversió de més de 15.000 milions d’euros. Actualment estan en construcció altres 4.460 MW amb una inversió addicional de 13.400 milions.
ZÈFIR Test Station és el projecte que està impulsant l’IREC, que se situarà en la costa de Tarragona, es desenvoluparà en dues fases. La primera consistirà en la instal•lació d’un màxim de quatre aerogeneradors ancorats en el fons del mar a uns 3 quilòmetres de la costa, amb una potència total no superior a 20 *MW, mentre que la segona comptarà amb un màxim de vuit aerogeneradors flotants, que s’instal•laran a uns 20 quilòmetres de la costa i que sumaran un màxim de 50 *MW.
l’IREC i l’EWE OSS aconsegueixen aquest acord amb la voluntat d’intercanviar informació sobre recerca tecnològica en energia eòlica marina (offshore), a més de cooperar per al desenvolupament del mercat en aquest camp. El conveni, que durarà de l’1 de març de 2013 fins a l’1 març de 2015, preveu a més la formació d’enginyers en projectes offshore.
El director general de L’IREC, Antoni Martínez, va destacar que “la signatura del conveni significa un important pas en la gradual consolidació del projecte ZÉFIR, en haver unit els seus esforços i estratègia tecnològica a l’emblemàtic projecte de referència ALPHA VENTUS de l’empresa copropietària i operadora EWE OSS, que forma part del grup energètic EWE del nord d’Alemanya. Ajuntar en un mateix marc de col•laboració les dues plataformes d’assajos d’energia eòlica marina, en el Mar del Nord i en el Mediterrani és una important fita en el desenvolupament de l’energia eòlica marina del sud d’Europa.” Per la seva banda el director general de L’EWE OSS i membre del Comitè Científic de l’IREC, va afirmar que aquesta cooperació donarà lloc a un benefici mutu per a ambdues entitats. Per l’IREC en relació a l’experiència en la fase d’operació de projectes offshore i l’EWE OSS podrà participar en la recerca científica d’estructures flotants en alta mar. “Estem molt contents de tenir un soci competent per al desenvolupament de la tecnologia offshore i futurs projectes en el sud d’Europa”.