MICROXARXES INTEL·LIGENTS: MIT i IREC desenvolupen sistemes de control d’energia en edificis


El prestigiós Institut de Tecnologia de Massachusetts (MIT) ha dut a terme conjuntament amb l’IREC una recerca que ha permès aplicar en les instal·lacions de l’IREC models de microxarxes intel·ligents, amb aquestes activitats s’han desenvolupat noves metodologies sobre com els edificis poden contribuir a l’estabilitat de les xarxes elèctriques locals.

El grup de recerca del àrea d’Eficiència energètica: sistemes, edificis i comunitats (ECOS) de l’IREC ha col·laborat amb el Massachusetts Institute of Technology (MIT) en un estudi per aconseguir que els edificis actuïn com a part operativa en microxarxes intel·ligents. Els resultats han estat publicats recentment en la prestigiosa revista IEEE Transactions in Power Systems. Els estudis s’han focalitzat en el desenvolupament d’un sistema de control per gestionar la producció i demanda d’energies renovables, la climatització i l’ús de vehicles elèctrics als edificis. L’objectiu final és optimitzar la qualitat de les xarxes elèctriques del futur on els edificis passaran a ser de mers consumidors d’energia a productors com a elements actius en una ciutat intel·ligent.

El projecte, supervisat pel professor Les Norford, estudia com els edificis poden treballar per proporcionar serveis a les xarxes elèctriques localsmitjançant l’adequat control d’elements clau com a sistemes fotovoltaics, bombes de calor i la càrrega i descàrrega de les bateries de vehicles elèctrics.

L’estudi ha comptat amb la col·laboració de l’empresa HITACHI, capdavantera en equips de climatització i amb una planta de producció a Vacarisses (Barcelona). La contribució de l’IREC ha estat liderada pel Dr. Jaume Salom, cap de grup d’ECOS, que ha aportat les seves instal·lacions per a l’emulació elèctrica i tèrmica. Aquesta col·laboració consolida a l’IREC com a referent internacional en recerca sobre eficiència energètica en edificis i integració d’energia renovable distribuïda.

L’article s’ha publicat en IEEE Transactions in Power Systems: http://ieeexplore.ieee.org/stamp/stamp.jsp?tp=&arnumber=7268771&isnumber=4374138 Kim, Y.-J.; Fuentes, E.; Norford, L.K., “Experimental Study of Grid Frequency Regulation Ancillary Service of a Variable Speed Heat Pump,” in Power Systems, IEEE Transactions on , vol.PP, no.99, pp.1-10. doi: 10.1109/TPWRS.2015.2472497.