Nou sistema d’il•luminació per a la Capella Sixtina desenvolupat en el marc del projecte LED4ART


La Capella Sixtina, la coneguda obra mestra de Miquel Àngel, estrenarà el dia 31 d’octubre, coincidint amb el 450 aniversari de la mort de l’autor, un nou sistema d’il·luminació LED que permetrà observar aquesta inigualable obra renaixentista en tota la seva magnificència. Aquesta nova instal·lació ha estat implementada en el marc del projecte europeu LED4ART liderat per OSRAM i en el que IREC, representat per els Grups d’Il·luminació i Electrònica de Potencia, ha participat com a responsable de l’auditoria energètica.

Fins al dia d’avui, els visitants de la Capella, una mitjana de cinc milions i mig a l’any, havien de conformar-se amb observar els frescos del pintor renaixentista a nivells d’il·luminació relativament baixos, en una estratègia per minimitzar la degradació de l’obra. La nova instal·lació, basada en l’última tecnologia LED, permetrà augmentar aquests nivells gràcies a l’absència de radiacions nocives i a la reducció, de aproximadament un 50%, de la calor generada en comparació a les làmpades de vapor de mercuri i d’halogenurs metàl·lics usades en el anterior sistema. Tot això, sense esmentar l’evident estalvi energètic derivat de l’adopció de la tecnologia LED.

Les modificacions tècniques de la Capella es completen amb la implementació, d’un nou sistema de climatització que permetrà augmentar, encara més, la preservació dels frescos enfront del deteriorament derivat de condicions ambientals extremes o de la massiva afluència de públic.

Per tal de mostrar el resultat final del projecte, s’ha organitzat a Ciutat del Vaticà un congrés internacional d’experts per als dies 30 i 31 d’octubre, sota el tema “La Capella Sixtina, vint anys després: nou aire i nova llum”.

Per més informació  visiti el web LED4ART